A masszázsról bővebben

A masszázs élettani hatása

Masszázs hatására fokozódik a vérkeringés, megváltozik a percenkénti pulzusszám és a vérnyomás. Fokozódik a nyirokkeringés, keringés fokozódása mellett változik az anyagcsere (vizelet kiválasztás és emésztés), a testhőmérséklet, légzés, fokozódik a kiválasztás és ezáltal a méregtelenítés. A masszázs hatással van az idegrendszerre is. Erős ingerlő fogások alkalmazása serkentő hatású, fokozza a szervezet aktivitását. A nyugtató hatású fogások a test elernyedését, pihenését segítik elő. A masszázs alkalmazásánál a szervezetben egymással sokban összefüggő élettani változások jönnek létre.

Masszázs Hatása a bőrre

A bőrünk a testünk legnagyobb szerve. A felületét számtalan idegvégződés, vagyis receptor található, mely összeköttetésben áll az agyunkkal. A belső hatások a korral együtt járó természetes öregedési folyamat, mely kiszáradáshoz és ráncosodáshoz vezetnek. A masszázs erősíti a faggyú és izzadtságmirigyek kiválasztó munkáját, eltávolítja az elhalt hámsejteket, javítja a bőr anyagcseréjét, puhítja a hegeket és erősíti a szervezet védekezőképességét. Elősegíti a bőr rugalmasságának megőrzését, ezáltal lassítja öregedését.

Masszázs hatásai a bőr alatti kötőszövetre

Masszázs hatására a bőr alatti kötőszövetekben lévő gazdag vér és nyirokhálózat összehúzódik és kitágul, ezáltal fokozódik a keringés.
Javul a szövetek tápanyagellátása, és élénkül az egész szervezet nedvkeringése.
Fokozódik a különféle lerakódások felszívódása, a kezelés hatására megszűnnek a bőr alatti kötőszövetekben lévő feszülések, letapadások.  A mechanikai hatások hozzájárulnak a kötőszövet tartásának és rugalmasságának a biztosításában. A vérellátás fokozódása nagymértékben javítja a sejtek oxigén és tápanyagellátását.

Masszázs hatása az izomzatra

Masszázzsal kezelt izomzat teljesítőképessége nő. Elősegíti az izomfáradtság megszűnését, könnyebben és gyorsabban regenerálódik, mint egy egyszerű pihentetés után. Masszázs hatására kívánt mértékben módosítható az izomzat tónusa. A fenti hatások létrejöttében szerepet játszik, hogy a masszázs alkalmával javul az izomzat vérellátása. Felgyorsulnak a folyamatok, amik az izomzat működését kísérik. Masszázs hatására az anyagcseretermékek, méreg és salakanyagok könnyebben eltávoznak az izomból és magából a szervezetből is. Az izomzat könnyebben és gyorsabban kipiheni magát, mint az egyszerű pihentetés után. Az izomzat túlterhelése esetén is segítség lehet a rendszeresen és megfelelő mértékben végzett masszázs.
Ellazítja a feszült izmokat és nyugtatóan hat az idegrendszerre. Intenzív testmozgás után az anyagcsere során termelődő tejsav lerakódik az izomszövetekben, ami izomlázat, izomgörcsöket eredményezhet. Ilyen állapotot érezhetünk egy megterhelőbb edzés, vagy egy nagyobb fizikai munkavégzés után. Az izmokban túltermelődött tejsav okozza az izomlázat. A masszázs elősegíti a tejsav eloszlását és kiürülését a fáradt izomzatból, ezáltal enyhíti a fájdalom és fáradtságérzetet. Ennek következtében csökken a vérnyomás, lassul a szívritmus, mélyebb és szabályosabb lesz a légzés és így megteremtődnek a pihentető alváshoz szükséges feltételek.

Hatása a pszichére

Egyes technikák nem csupán a mozgásszervi betegségek esetén, hanem mentális értelemben is hathatós segítséget nyújthatnak. A lágy masszázsfogások megnyugtatják az idegeket, szabaddá teszi a légzést, oldja a feszültségeket , segítenek az ellazulásban. Előfordulhat, hogy masszázs közben a páciens egyszerűen álomba merül. Ez is a test, a lélek és az elme mély ellazulásának jele.
Válaszként a szervezet endorfin hormont állít elő, amit a test saját fájdalomcsillapító szerének is neveznek, vagy boldogsághormonként is szokták emlegetni.

A masszázs ellenjavallatai

Láz
Fertőző betegség
Akut gyulladás
Daganatos betegség
Friss trauma, műtét utáni állapot
Vérzékenység, illetve véralvadásgátló gyógyszer szedése
Rheumatoid arthritis aktív fázisa
Előrehaladott csontritkulás
Be nem állított magas vérnyomás
Ízületi instabilitás
Egyes szív- és keringési problémák
Visszeresség (az érintett végtagot nem szabad masszírozni, de máshol lehet)
Legyengült, alkoholos, beszámíthatatlan állapot
Terhesség első 3 és utolsó hónapjában
Menstruáció - a masszázs keringésfokozó hatása erősíti a vérzést, a görcsoldó, fájdalomcsillapító hatása pedig megkönnyíti a menstruáció elviselését, ezért a masszázs egyéni mérlegelést és döntést igényel.

Hívjon most és foglaljon egy pihentető masszázst!


+3620/244 0523